Glenavy Manor, Lisburn

Project type:
Replacement Dwelling
approx. 8000 sqft
We were commissioned to produce a sketch design for a large “Country Manor House” influenced by the classical styles and with a contemporary extension wing.

The sketch design referenced the scale, form and materiality of classical manor houses both in external appearance and the layout of internal spaces. The main classical body of the dwelling addresses the formal entrance driveway. We proposed to use the existing river running through the site as the separation point between the “old” and the “new”. The design proposes to cantilever the contemporary extension wing which accommodates the living space out over the river with large south facing glazed opening taking advantage of the natural light and views towards the Mourne Mountains. A large garage, office and self-contained visitor apartment are facilitated within a zinc clad barrel vaulted structure on the opposite side of the river to continue the contemporary style of the extension wing.

The contemporary extension wing is connected with by a continuous finished concrete base plinth which wraps up and over the car port to the garage structure. The proposed use of modern construction materials such as concrete and zinc to the contemporary wing are complimented by traditional materials of brick and timber, which in turn reference the “old” materials of stone and render used to finish the classical style main block of the dwelling.