Courtyard House Loughinisland

Project type:
Replacement Dwelling
approx. 2200 sqft
The concept design for this replacement dwelling was inspired by the traditional forms and layout of the existing and former “central hearth byre dwelling” which were a common built form in the area during the 1800-1900’s. The brief was for a dwelling of modest cellular spaces with a larger open plan main living space to take advantage of the elevated site location and spectacular views across the rural countryside of eastern Co. Down.

The u-shaped courtyard layout echoes the traditional build-up of a rural farmhouse and out-buildings. The scale, massing and roof forms of the dwelling are respectful of traditional rural building forms. The three block elements are connected by lightweight glazed links and the external material and colour palette references that of the local rural context.